Stichting de Proeftuin

Stichting De Proeftuin is een formule, met als doel de ontwikkeling en management van maatschappelijke projecten in Noord-Nederland. De ontdekking is de afgelopen jaren dat veel projecten zonder geld maar met deskundige kennissen en contacten zijn te realiseren. Veel mensen vinden het namelijk gewoon leuk om een paar uren van hun kennis en ervaring weg te geven aan een goed doel dat niet vanzelf tot stand komt. Het grootste rendement heb je als mensen een deel van hun kernactiviteit cadeau doen.

Een onderwerp dat me momenteel erg boeit is het benutten van overcapaciteit. Leegstaande panden, mensen met capaciteiten langs de zijlijn van de economie. En er is ook overcapaciteit bij ondernemers. Denk aan gepensioneerde bakkers, managers en meer. Of maatschappelijke uren van subsidieadviseurs en andere consultants, die best een paar uur per week willen doneren voor een maatschappelijk project. Wat is er mogelijk als we het vullen van mooie panden en werk als doelen zien in plaats van middelen (resources)? Kunnen we in Noord-Nederland een veelheid aan sociale ondernemingen opzetten, bijvoorbeeld een Maatschappelijke Koekjesfabriek? Met onder meer de gemeente Oldambt zijn we hierover in gesprek.

Verder doneer ik periodiek mijn kernactiviteit Betere Bijeenkomsten. Zo doe ik geregeld gratis de begeleiding van een bijeenkomst, verzorg een workshop of denk gewoon mee. Bijvoorbeeld een keer voor het WMO Platform Groningen. Jaap Dijk, voorzitter WMO Platform Groningen: “Jan Willems manier van presenteren heeft veel bijgedragen aan de acceptatie van het resultaat. Ons is vooral opgevallen de benadering van de groep met een combinatie van humor en ernst, maar zeker ook de vrijheid die hij de mensen geeft zonder ze te laten ontsporen. Structuur heet dat, geloof ik… Jan Willem Wolff heeft derhalve een belangrijke bijdrage geleverd aan het bevorderen van de kwaliteit van onze adviesraad”.

Van medio 2007- medio 2009 heb ik het project Bevorderen Ondernemerschap van de provincie Groningen gesteund door als “boegbeeld” te fungeren voor de groep doorgroeiers. Die rol gaf ik invulling door periodiek inhoudelijke netwerkbijeenkomsten te organiseren op plekken die door derden beschikbaar werden gesteld, bij bijvoorbeeld Negotica / Kantoor van de Toekomst, Pecoma en KPMG. Enkele themabijeenkomsten waren:
9 juni 2009 Bedrijfsoverdracht
7 april 2009 Profiteren van tegenwind
11 dec 2008 Goede doelen als bedrijfsstrategie
23 sept 2008 Slagkracht vergroten II
18 maart 2008 Slagkracht vergroten I

Voorts geef ik periodiek workshops en colleges over sales, netwerken en authentiek acquireren aan de RUG en andere onderwijsinstellingen zoals het Alfa College.

Een meerjarig maatschappelijk project met eigen participatie betreft de bierbrouwerij Maallust in Veenhuizen, www.maallust.nl. In 2004 stonden onder meer Henk Timmerman (toen van het Ontwikkelbureau Veenhuizen) en Jan Willem in de krant met een artikel: “Wij gaan een brouwerij in Veenhuizen oprichten”. Op 12 april 2011 werd de brouwerij geopend, door Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds. Wil je zijn prachtige humoristische speech zien en horen? Kijk op:

Zie voor prachtige foto’s: jalbum.net/browse/user/album/948266/
Onze brouwers waren in het begin Gert en Carina van Mommeriete uit Gramsbergen, die brouwen met een brouwinstallatie van Kaspar Schulz, de “Rolls Royce onder de brouwinstallaties” en een gebouw: Maallust in Veenhuizen. Zie voor het arriveren van de ketels:

Verder zijn er 25 Zware Jongens die als aandeelhouder participeren in de brouwerij. De Rijks Gebouwen Dienst (RGD) heeft het pand verbouwd. Op 28 mei 2011 waren we gastheer van het Open Nederlands amateur bierbrouw Kampioenschap (ONK). Ons proeflokaal is trouwens open van di.-zo. van 10h-18h. Onze waard Eelke Ronner heet je met een glimlach welkom! Inmiddels hebben we 7 bieren: Maallust Blond, Dubbel, Tripel, 1818, Vienna, Weizen en Bock. Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum werd een speltbier gebrouwen, een blond. Wil je een proeverij, een rondleiding of een ander bedrijfsuitje of feest? Bel 0592-388971.

Suggesties voor een mooi maatschappelijk project(idee) in Noord-Nederland dat niet vanzelf tot stand komt en ook aanbodcapaciteit kunnen worden gemaild aan Jan Willem Wolff: info@janwillemwolff.nl.